Την πρόσθεσή του να στηρίξει την ασφαλιστική αγορά και από τη νέα του θέση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετούμενος στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), που, φέτος, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 35 χρόνων από την ίδρυση του φορέα.
Απευθυνόμενος σε περισσότερους από 350 εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς, ο υπουργός, στάθηκε στο γεγονός ότι η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στον μέσο Έλληνα πολίτη παραμένει χαμηλή, τόνισε ωστόσο ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τονώσει την ανάπτυξη του κλάδου, σημειώνοντας πως κατά την προηγούμενη τετραετία η πανδημική κρίση ανέτρεψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όμως πλέον οι διαδικασίες ενίσχυσης της αγοράς επιταχύνονται ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, επεσήμανε ότι στις προθέσεις του είναι «να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την ιδιωτική ασφάλιση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Μιχάλης Τζωρτζωρής, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στην εκδήλωση, στάθηκε στην υπεραξία που θα μπορούσε να εισφέρει στην κοινωνία και την οικονομία η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή των γνώσεων της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί επαγωγική συνθήκη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μέλλον».
Χαρακτήρισε επίσης αναγκαιότητα την άρση των αντικινήτρων που υφίστανται σήμερα κατά της ιδιωτικής ασφάλισης και δυσκολεύουν την πρόσβαση του κλάδου σε ένα ευρύτερο κοινό, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει περισσότερα κίνητρα, όπως έγινε για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ.
Στο μεταξύ, ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, με αφορμή τον εορτασμό των 35 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΜΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι μεσίτες ασφαλίσεων μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, την ελληνική κοινωνία και οικονομία, εκμεταλλευόμενοι το επιστημονικό εργαλείο που λέγετε ασφάλεια -διαχείριση κινδύνου- για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τα παιδιά μας».
Αναφερόμενος ειδικότερα στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης υπογράμμισε ότι «πλέον οι αρνητικές έως καταστροφικές συνέπειες εκτείνονται σε μεγέθη που αφορούν άμεσα ή έμμεσα όλη την κοινωνία. Ο Daniel δεν θα κοστίσει μόνο στους ανθρώπους που επλήγησαν και έχασαν τα σπίτια τους, θα κοστίσει ποικιλοτρόπως σε όλους μας και σήμερα είμαστε δυστυχώς απελπιστικά ανασφάλιστοι. Εκτεθειμένοι σε όποια τέτοια καταστροφή» πρόσθεσε με έμφαση, ενώ παρέθεσε μια σειρά από προτάσεις του ΣΕΜΑ για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απειλών από την κλιματική αλλαγή, όπως:
α. Την ασφάλιση των περιουσιών όλων των Ελλήνων,
β. Την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος αλλά θα δημιουργηθεί πλεόνασμα
γ. Τη υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας
δ. Τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε μια χώρα που θα προσομοιάζει όλο και περισσότερο προς ένα προηγμένο βορειο-ευρωπαϊκό κράτος.
Ο ΣΕΜΑ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1988, όταν μια μικρή ομάδα χαρισματικών επαγγελματιών συναντήθηκαν με όραμα να αναδείξουν και να κατοχυρώσουν θεσμικά το επάγγελμα του Μεσίτη Ασφαλίσεων. Στην ομάδα αυτή Συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη οι κ.κ. Ιωάννης Μακρυμίχαλος (Πρόεδρος), ο αείμνηστος κ.Γεώργιος Κούμπας (Αντιπρόεδρος), κ.Θεοφάνης Παπανικήτας (Γενικός Γραμματέας), κ.Αναστάσιος Χατζόπουλος (Ταμίας), κ.Ιωάννης Καβαλάρης, κ.Γεώργιος Καραβίας, κ.Παναγιώτης Λυσσαίος, κ.Αγγελική Νταλιάννη, κ.Σίμος Ξυρογιαννόπουλος, κ.Κωνσταντίνος Παπαδάκης, και ο κ.Βασίλης Χαρδαλιάς επίσης αξίζει να αναφερθεί η σημαντική συνεισφορά των κ.Νίκου Μακρόπουλου και κ.Λάμπρου Κόκκινου ως μετέπειτα πρόεδροι.
Η ομάδα αυτή προσέφερε σε όλους του μεσίτες ασφαλίσεων τη βάση, αλλά και την έμπνευση, για να πορευτούν στο σήμερα, με οδηγό τη μαχητικότητα, τον δυναμισμό, την επαγγελματική ηθική, την προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία, την αλληλεγγύη, αλλά και την επιδίωξη της προόδου και της επαγγελματικής αριστείας.
Ο ΣΕΜΑ και οι Μεσίτες Ασφαλίσεων στα χρόνια που ακολούθησαν μεγάλωσαν, αναγνωρίστηκαν ως οι εξιδεικευμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που αναλαμβάνουν σύνθετους κινδύνους και εκπονούν ασφαλιστικές μελέτες υψηλής πολυπλοκότητας. Τους αναγνώρισε τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος όσο και η ίδια η ασφαλιστική βιομηχανία, ενώ σήμερα παράγουν ετησίως πάνω από 1 δισ. ευρώ παραγωγή σε ασφαλιστικές εργασίες, που συνδέονται με όλους τους πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι εμπορικές επιχειρήσεις κτλ.