• Η φετινή 8η ετήσια έρευνα για τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κινδύνους σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών με 2.415 εμπειρογνώμονες από 86 χώρες.
• Τα σενάρια διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα με αυξανόμενο κόστος – τα κυβερνοσυμβάντα που αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο, ξεπέρασαν την πυρκαγιά και τις φυσικές καταστροφές.
• Οι κλιματικές αλλαγές και η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη αυτής της χρονιάς.
Λόγω των μεγάλων παραβιάσεων δεδομένων και των σκανδάλων παραβίασης της ιδιωτικότητας, σημαντικών διακοπών στη λειτουργία υποδομών πληροφορικής και την εισαγωγή αυστηρότερων κανόνων προστασίας δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες, ο κυβερνοκίνδυνος αποτελεί πλέον βασικό μέλημα για τις επιχειρήσεις από το 2019 και μετά. Σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer 2019, τα κυβερνοσυμβάντα (37% των απαντήσεων) αναδείχθηκαν μαζί με την διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας (37% των απαντήσεων), ως οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή (# 8 με το 13% των απαντήσεων) και η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (# 10 με 9% των απαντήσεων) είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από χρονιά σε χρονιά για τις αλλαγές στην νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο (# 4 με 27% των απαντήσεων) που έχουν ως αποτέλεσμα επιπτώσεις όπως το Brexit, τους πολέμους εμπορίου και δασμούς. Η φετινή ετήσια έρευνα για τους παγκόσμιους επιχειρηματικούς κινδύνους από την Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) ενσωματώνει τις απόψεις 2.415 εμπειρογνωμόνων από 86 χώρες, συμπεριλαμβανομένων CEOs, διαχειριστών κινδύνων, μεσιτών και ασφαλιστικών εμπειρογνωμόνων.
Οι κίνδυνοι διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Interruption-BI) συνεχίζουν να εξελίσσονται.
Το BI παραμένει η κορυφαία απειλή για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως για έβδομη χρονιά και είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κίνα. Τα πιθανά σενάρια BI γίνονται ολοένα και πιο ποικίλα και πολύπλοκα σε μια παγκόσμια συνδεδεμένη οικονομία και συμπεριλαμβάνοντας την κατάρρευση των βασικών συστημάτων πληροφορικής, τις αποσύρσεις προϊόντων ή ζητήματα ποιότητας, την τρομοκρατία ή τις πολιτικές αναταραχές ή την περιβαλλοντική ρύπανση. Τόσο οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο όσο και του BI συνδέονται όλο και περισσότερο καθώς οι επιθέσεις ransomware ή οι τυχαίες διακοπές λειτουργίας των υποδομών πληροφορικής έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργιών και υπηρεσιών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κυβερνοσυμβάντα κατατάσσονται ως το μέσο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στις επιχειρήσεις (50% των απαντήσεων), ακολουθούμενο από την πυρκαγιά (40%) και τις φυσικές καταστροφές (38%). Παράλληλα, το ΒΙ θεωρείται η μεγαλύτερη αιτία οικονομικών ζημιών για τις επιχειρήσεις μετά από ένα κυβερνοσυμβάν (69% των απαντήσεων).
Οι φυσικές καταστροφές (28% των απαντήσεων) ανήλθαν και πάλι στην τρίτη θέση της φετινής κατάταξης των παγκόσμιων επιχειρηματικών κινδύνων. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τους παγκόσμιους πολέμους εμπορίου και τους δασμούς πυροδοτούν τις εταιρικές ανησυχίες σχετικά και με τις αλλαγές στη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο (# 4 με το 27% των απαντήσεων).
Η έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων του κόσμου, καθώς και για πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Προκαλείται από παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η αβεβαιότητα του Brexit και o περιορισμένος αριθμός ταλέντων στην ψηφιακή οικονομία.
Για την Ελλάδα, σημαντικότερος επιχειρηματικός κίνδυνος στο Allianz Risk Barometer 2019 αναδείχθηκε για άλλη μία χρονιά η αλλαγή της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου (π.χ. πόλεμοι εμπορίου, οικονομικές κυρώσεις, προστατευτισμός, Brexit και διάσπαση της Ευρωζώνης) που βρέθηκε και στην 3η θέση της κατάταξης των εταιρικών κινδύνων για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ακολουθούν οι εξελίξεις στις αγορές, οι οποίες ανέβηκαν από την 4η στη 2η θέση. Η πυρκαγιά-έκρηξη που το 2018 είχε αναδειχθεί ως ο δεύτερος πιο σημαντικός κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βρέθηκε φέτος στην 3η θέση της κατάταξης.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση Allianz Risk Barometer 2019 εδώ.