Ημερίδα ΕΕΔΕ / ΕΙΜ Τμήμα Μακεδονίας
Με στόχο να παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας (ΕΚΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ οργάνωσε Ημερίδα με θέμα: «Υπεύθυνο Επιχειρείν στην Πράξη» στο Αμφιθέατρο της INTERLIFE Ασφαλιστικής στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή Μελών του Ινστιτούτου και Στελεχών Επιχειρήσεων.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του ΕΙΜ του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Μαρία Διαλυνά, επεσήμανε ότι η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί κρίσιμο θέμα στο οποίο θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι επιχειρήσεις και Οργανισμοί, ώστε να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές ΕΚΕ, ενώ ο Πρόεδρος της ΔΕ του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Δρ. Απόστολος Αιγυπτιάδης περιέγραψε την ιδέα, το χαρακτήρα και τους στόχους της Εκδήλωσης, που διοργανώνει το Τμήμα τα τελευταία 12 έτη με την υποστήριξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, ως δράση Κοινωνικής Ευθύνης και προσφοράς, υποστηρίζοντας ένα Ίδρυμα ή Οργάνωση της πόλης μας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Ασφαλιστικής, Γιάννης Βοτσαρίδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “προσφέρω … αλλιώς”, που εφαρμόζει η INTERLIFE σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
“Η Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητά της INTERLIFE με προσφορά προς την κοινωνία δεν υλοποιείται αποσπασματικά, αλλά, σύμφωνα με προγραμματισμένη στρατηγική, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη όπως Νοσοκομεία, φορείς της Τοπικής Κοινότητας και Δημόσιες Αρχές. Οι χορηγίες σε συνδυασμό με τις εθελοντικές δράσεις των εργαζομένων, συμβάλλουν στην υλοποίηση πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών και κοινωνικών γεγονότων.
“Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, για την ενίσχυση Κοινωνικών Παντοπωλείων και συσσιτίων αφού η προσφορά της INTERLIFE, έφθασε φέτος τους 22 τόνους τροφίμων που παραδόθηκαν για την ανακούφιση όσων πλήττονται. Στο πλαίσιο των δράσεων για το περιβάλλον η INTERLIFE Ασφαλιστική είναι σταθερός χορηγός της περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση “Καλλιστώ”.
“Σε επίπεδο Εταιρικής Διοίκησης, σε όλες τις εγκαταστάσεις μας κάνουμε χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για μείωση στο ελάχιστο της κατανάλωσης χαρτιού, υλοποιούμε πρόγραμμα οργανωμένης ανακύκλωσης, χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, ελέγχουμε την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, εγκαταστήσαμε κάδους συλλογής για ανακύκλωση μπαταριών και, σε καθημερινή βάση, συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης υλικά όπως χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο”.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, Νικόλαος Πέντζος, παρουσίασε το έργο του Δικτύου και ανέπτυξε την ιδέα για τη σύσταση του, καθώς υπήρχε ανάγκη γεφύρωσης μεταξύ των Επιχειρήσεων και της κοινωνίας για την οικονομική υποστήριξη Ιδρυμάτων, Οργανώσεων και Φιλανθρωπικών Σωματείων της Β. Ελλάδος. Ενδεικτικά, με την υποστήριξη του Δικτύου εξοπλίστηκαν σχολεία και Ιδρύματα με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α., έγιναν δωρεές ασθενοφόρων και ειδικών ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία. Κλείνοντας, ανέφερε πως τον Ιούνιο του 2018 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και της UNESCO και πως το Δίκτυο θα προταθεί από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή στον Διεθνή Διαγωνισμό της UNESCO ως Βέλτιστη Πρακτική για την Ετήσια Έκθεση του έτους 2019.
Η Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., Χρύσα Παπαστογιαννίδου, παρουσίασε τις πρακτικές Κοινωνικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει η ΜΕΒΓΑΛ μέσω του προγράμματος «Αγάπης Έργα» προσφέροντας παροχές στους εργαζομένους της, στηρίζοντας τον πολιτισμό, την εκπαίδευση με επισκέψεις σχολείων, τον αθλητισμό, τις ευπαθείς ομάδες με την προσφορά προϊόντων σε Συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία, το περιβάλλον με δράσεις ανακύκλωσης, το παιδί μέσω της στήριξης Ορφανοτροφείων και Παιδικών Χωριών ΣΟΣ και την κοινωνία μέσω της συνεργασίας της με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τέλος, ο Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας του Anatolia College, Θεόδωρος Παπανέστορος, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο σημαντικό έργο ΕΚΕ του Κολλεγίου το οποίο προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών του για μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα προσφέρουν πλήρεις υποτροφίες και σε παιδιά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά και Πρόσφυγες.
Η εκδήλωση έκλεισε με την Τελετή Απονομής Μεταπτυχιακών και Πιστοποιούμενων Προγραμμάτων του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ. Ειδικότερα αποφοίτησαν οι: 3η σειρά Δράμας, 15η σειρά Λάρισας, 56η & 57η σειρά Θεσσαλονίκης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, 7η σειρά του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, 4η σειρά του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οικονομικής Διοίκησης, 31η σειρά του Diploma in Sales Management και 4η σειρά του Diploma in Logistics Management.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της INTERLIFE Ασφαλιστικής και την ευγενική παραχώρηση του Αμφιθεάτρου της.