Πάνω από 300 υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς από την Ελλάδα και 16 χώρες του εξωτερικού συμμετείχαν στην 20η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο Costa Navarino.
Σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά αλλά και την κοινωνία γενικά, συζητήθηκαν από τους διακεκριμένους ομιλητές, που φιλοξένησε η ΕΑΕΕ στο πλαίσιο της Συνάντησης.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου στην εισαγωγική του ομιλία εστίασε στη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην κοινωνία. «Παγκοσμίως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής σε πολλά επίπεδα. Η ασφαλιστική αγορά έχει το μέγεθος, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία για να παίξει καθοριστικό ρόλο. Η Πολιτεία πρέπει να δεχτεί ότι με συνεργασία και κατάλληλα κίνητρα, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος για το καλό όλων», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δ. Μαζαράκης τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά πρέπει να συνεχίσει την αποστολή της να πείσει τους πολίτες πως η ασφάλιση είναι ένα χρήσιμο αγαθό που προσφέρει αξία σε όλους τους τομείς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα των συντάξεων και την ανάγκη συμπλήρωσης της κρατικής σύνταξης από την ιδιωτική ασφάλιση.
Στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης ζημιών από φυσικές καταστροφές ήταν αφιερωμένη η πρώτη θεματική ενότητα. «Η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη δημιουργία ενός συστήματος αντιμετώπισης και χρηματοδότησης των ζημιών από φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Ε. Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτρ. Περιουσίας της ΕΑΕΕ. «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει την τεχνογνωσία και την οργάνωση ώστε σε συνεργασία με το Κράτος να καταρτίσει ένα σύστημα προστασίας των κατοικιών το οποίο θα προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος», τόνισε ο κ. Μοάτσος.
Ακολούθησε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων, όπου ο καταξιωμένος συγγραφέας Στ. Ράμφος ανέλυσε με τη δική του ιδιαίτερη ματιά τις απόψεις των Ελλήνων για μία σειρά από θέματα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής φύσεως. Η παρουσίαση της έρευνας έγινε από τον κ. Δ. Μαύρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB Hellas, ενώ στο σχολιασμό της έρευνας συμμετείχε ο κ. Κ. Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις.
Τα μακροοικονομικά της υγείας στην Ελλάδα της κρίσης παρουσίασε κ. Γ. Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την επίδραση της κρίσης στη δημόσια και ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία.
Στο επίσημο δείπνο της 20ης Σεπτεμβρίου, η ΕΑΕΕ φιλοξένησε τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρ. Στυλιανίδη, ως επίτιμο ομιλητή. Ο κ. Χρ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος RescEU, ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός τομέας, κατέχει σήμερα μια πολύ σημαντική θέση στη μάχη κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και έχει καλύψει δισεκατομμύρια ζημιές λόγω των φυσικών καταστροφών. Η μείωση των απωλειών στα περιουσιακά στοιχεία θα ωφελήσει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Γι΄ αυτό και στο πλαίσιο του RescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στοχεύουμε να αναπτύξουμε μία νέα κουλτούρα πρόληψης, στην οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν αλλά και τα κίνητρα που μπορούν να δώσουν.»
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την ανατρεπτική παρουσίαση του βραβευμένου futurist R. Talwar. Μ. Με την ομιλία του ταξίδεψε τους συνέδρους στον κόσμο του αύριο, εμπνέοντας αλλά και προβληματίζοντας το κοινό για τις καθοριστικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στον κόσμο αλλά και για τον τρόπο που οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξουν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Οι προκλήσεις στο περιβάλλον της εποπτείας ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που παρουσιάστηκε από την κ. την κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, την κ. Ι. Σεληνιωτάκη, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ και τον κ. Δ. Ζαφείρη, επικεφαλής του τμήματος Risks and Financial Stability της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟPΑ). Η κ. Αντωνάκη τόνισε πως η αξία της νομοθεσίας και της εποπτείας είναι πολύ σημαντική για τους ασφαλισμένους αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία τους στην αξιοπιστία να είναι μεγαλύτερη από το κόστος που καταβάλουν σε τελική ανάλυση οι ασφαλισμένοι για αυτό. Αναφερόμενη στις απαιτήσεις του Solvency II, η κ. Σεληνιωτάκη ανέφερε : «Ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος αντεπεξήλθε την περίοδο αυτή ικανοποιητικά, χωρίς να υποστεί συντριπτικά πλήγματα, αφήνοντας πίσω του πολλές από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, στήριξε τους ασφαλισμένους του, αναλαμβάνοντας ασφαλιστικούς κινδύνους που διαφορετικά θα επωμίζονταν τα ίδια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις». Τέλος, ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών για το επόμενο διάστημα. Το πάνελ συντόνισε ο κ. Χρ. Σαρδελής, Γεν. Γραμματέας της ΕΑΕΕ.
Το επίσημο δείπνο ήταν μια ευγενική χορηγία της εταιρείας MATRIX Broker at Lloyd’s ενώ η παρουσία του futurist Rohit Talwar έγινε πραγματικότητα με την ευγενική χορηγία της εταιρείας PwC Greece. Το εναρκτήριο κοκτέιλ χορηγήθηκε από τις εταιρίες – μέλη της ΕΑΕΕ : Εθνική Ασφαλιστική, Ergo, Eurolife ERB, Generali Hellas, Interamerican, Metlife, NN Hellas, και Συνεταιριστική.