Πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην Αθήνα και στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Θεοχαράκη, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο EFICERT 2022, υπό την αιγίδα, τον σχεδιασμό και την οργανωτική επιμέλεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών. Η απήχηση του συνεδρίου στην ασφαλιστική αγορά και στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ειδικότερα, ήταν σημαντική, αφού η θεματολογία του συνεδρίου και οι ομιλητές του ανέπτυξαν σημεία σύγχρονου ασφαλιστικού ενδιαφέροντος και εφαρμογές τους στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και την ευρύτερη διεθνή πραγματικότητα.
Ομιλητές του συνεδρίου ήταν:
· Η κα Paula Hodson, Πρόεδρος του Δ.Σ. της EFICERT και Διευθύντρια του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου της Ιρλανδίας.
· Η Δρ Katharina Höhn, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της EFICERT και Διευθύντρια του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου της Γερμανίας.
· Η κα Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Α.Σ.
· Ο κος Νίκος Σωφρονάς, Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Σ.
· Ο κος Αλέξανδρος Ζυμπίδης, Καθηγητής Αναλογιστικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων Διαμεσολαβούντων της Τράπεζας της Ελλάδος.
· H κα Vanessa Riboloni, Διευθύντρια Μελετών του Βρετανικού Ασφαλιστικού Ινστιτούτου, C.I.I.
· Ο κος Γιάννης Πολλάλης, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης και Ηγεσίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
· Ο κος Σωτήρης Καρκαλάκος, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Κατά τις εισηγήσεις τους, οι ομιλητές του συνεδρίου παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή αναμένεται να αντιμετωπίσουν η ελληνική και η ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τους νεοεμφανιζόμενους ασφαλιστικούς κινδύνους εκ της κλιματικής κρίσης και των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, τη συσχέτιση μεταξύ των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης με τις ασφαλιστικές εργασίες και την ασφαλιστική τεχνική, την ισχυρή προοπτική του ασφαλιστικού θεσμού και των δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τόνισαν την αξία και την έμπρακτη σημασία της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της μετεκπαίδευσης στην πρόοδο της ασφαλιστικής αγοράς και του ανθρώπινου δυναμικού της.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκδήλωση αποφοίτησης διακοσίων σαράντα (240) Ελληνίδων και Ελλήνων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, αποφοίτων των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων SQF3 European Insurance Intermediary και SQF4 European Certified Financial Adviser της EFICERT, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας υπό την αιγίδα, τον σχεδιασμό και την οργανωτική επιμέλεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.