Ακολουθεί η επιστολή της ΕΑΔΕ:
“Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος υπέβαλε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου Νόμου «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Οι προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος – ΕΑΔΕ επικεντρώνονται στα άρθρα 10, 13 και 23 και έχουν ως ακολούθως:
ΑΡΘΡΟ 10 – Ρύθμιση θεμάτων ΕΝΦΙΑ και κρατική αρωγή για ασφαλισμένες κατοικίες.
Στην παράγραφο 7Ζ προτείνουμε την αύξηση της φοροαπαλλαγής του ΕΝΦΙΑ στο 30%. Η αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης αποτελεί βασικό παράγοντα μείωσης της κρατικής επιβάρυνσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που διαθέτουμε, η αύξηση της φοροαπαλλαγής του ΕΝΦΙΑ στο 30% μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών, διπλασιάζοντας την ασφαλιστική διείσδυση από 15% σε 30%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ασφαλιστική αγορά να συνεισφέρει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κρατική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 170 εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη του Πανεπιστημίου, και με όλα τα σενάρια που αναλύει, καταδεικνύει, ότι η αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης αποτελεί το κύριο μέσο δραστικής μείωσης της κρατικής επιβάρυνσης.
ΑΡΘΡΟ 13- Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρων των συμβολαίων υγείας ανηλίκων.
Δεχόμαστε με ικανοποίηση το μέτρο που αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την απαλλαγή των ασφαλίστρων από τη φορολόγηση. Μέχρι την πλήρη επαναφορά τους στην πρότερη κατάσταση, ζητούμε να εξεταστεί άμεσα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η Πολιτεία, η επέκταση του μέτρου και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.
Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα με αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, τα υψηλά κόστη διατήρησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους έχουν καταστεί δυσβάστακτα, αναγκάζοντάς τους σε ακυρώσεις, σε μια ηλικία που η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Η μαζική ακύρωση αυτών των συμβολαίων δεν πλήττει μόνο την ευημερία των ηλικιωμένων, αλλά αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες υγείας, δημιουργώντας πρόσθετο οικονομικό βάρος για το κράτος.
Ως **Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ)**, που εκπροσωπούμε το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (Πράκτορες, Μεσίτες και Συντονιστές), ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και διαπιστώνουμε την άμεση ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των μακροχρόνιων και ηλικιωμένων ασφαλισμένων, προσφέροντάς τους την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσουν την κάλυψή τους, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας.
ΑΡΘΡΟ 23 -Ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών.
Στην προσθήκη που εισάγεται στον νόμο 5116/2024 με το άρθρο 5Α, προβλέπεται η υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης των οχημάτων και έναντι των κινδύνων από πυρκαγιά λόγω φυσικών αιτίων και από πλημμύρα. Θεωρούμε ότι η χρήση του όρου “φαινομένων” αντί για “αιτίων” είναι πιο δόκιμη και ενδεδειγμένη.
Επιπλέον, κρίνουμε αναγκαία τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης με την προσθήκη των κινδύνων από **σεισμό** και **χαλαζόπτωση**, ώστε η ασφάλιση να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και θωράκισης της οικονομίας από τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων φυσικών φαινομένων. Η επέκταση αυτή ενισχύει την προστασία των πολιτών και συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν από γεωλογικά φαινόμενα ή ακραίες καιρικές συνθήκες.”