Την εταιρική στρατηγική εστίασης στην πρόληψη για την υγεία υπογράμμισε η ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν η INTERAMERICAN και η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC, στις 13 Ιουνίου στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Επιστημονικοί συνεργάτες της κλινικής, στο γενικό θεματικό πλαίσιο «Απαντήσεις της σύγχρονης Ιατρικής σε καίρια θέματα Πρόληψης για την Υγεία», ανέπτυξαν τα ειδικότερα θέματα για την παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την υπνική άπνοια και την αναγκαιότητα του τακτικού check-up.
Στόχο της εκδήλωσης αποτέλεσε, όπως επεσήμανε προλογίζοντας τους ομιλητές ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων ζωής και υγείας της INTERAMERICAN, «η ανάδειξη των εξαιρετικών δυνατοτήτων των ιδιόκτητων υποδομών υπηρεσιών υγείας στην υποστήριξη της προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας» και βέβαια, η αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος από το εταιρικό δίκτυο πωλήσεων, στην εντεινόμενη προσπάθεια της εταιρείας για καθετοποιημένη διαχείριση της υγείας των ασφαλισμένων. Πέρα από τους πολλούς συνεργάτες από τα γραφεία πωλήσεων του εταιρικού δικτύου στην Αττική, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση πελάτες, στελέχη της INTERAMERICAN και της κλινικής.
Τη ροή των παρουσιάσεων συντόνισε ο Αντώνης Γερονικολάου, διευθύνων σύμβουλος της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία της προληπτικής ιατρικής για την υγεία, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της για την ποιότητα ζωής. Ο κ. Γερονικολάου υπογράμμισε τη μεθοδική προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών της κλινικής, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών και την αποτελεσματικότητα.
Για την παχυσαρκία, «την απειλητική επιδημία του 21ου αιώνα», μίλησε ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ειδικός παθολόγος, διευθυντής Παθολογικού Τμήματος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC. Ο ομιλητής προσδιόρισε τα αίτια της νόσου -γενετικά, διατροφικά, οικογενειακά, έλλειψη άσκησης και σύγχρονο τρόπο ζωής με την τεχνολογία να έχει και αυτή μερίδιο στον περιορισμό της κινητικότητας και την αύξηση του βάρους- καθώς και τις επιπλοκές, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική αύξηση της παχυσαρκίας: 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικοι υπέρβαροι και από αυτούς, 600 εκατομμύρια παχύσαρκοι (στοιχεία 2014 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Ο κ. Χαλκιάς τόνισε την άμεση σύνδεση της παχυσαρκίας με τη διαβητοπάθεια και μίλησε για καλές πρακτικές πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης (διαιτητική, φαρμακευτική, βαριατρική χειρουργική), με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων.
Στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αναφέρθηκε ο Νικόλαος Σαλαμέτης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής Ενδοσκοπικού Τμήματος της κλινικής. Όπως παρατήρησε, το 5-6% του πληθυσμού ενδέχεται να νοσήσει από καρκίνο του παχέος εντέρου στις δυτικές κοινωνίες, όπου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο ομιλητής μίλησε για τους πολύποδες και τα εξελισσόμενα αδενώματα που σε βάθος χρόνου μπορούν να γίνουν κακοήθη, τα συμπτώματα και τη δυνατότητα πρόληψης με επίδραση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και με έγκαιρη διάγνωση στην προκαρκινική φάση. Ειδικότερα για τον ασυμπτωματικό πληθυσμό, ο κ. Σαλαμέτης παρουσίασε τις ακολουθούμενες πρακτικές, διαβαθμίζοντας σε ομάδες ατόμων τον κίνδυνο και το είδος του προληπτικού ελέγχου που πρέπει να ακολουθούν.
Ακολούθησε η παρουσίαση του Βασίλη Τζίλα, πνευμονολόγου, πανεπιστημιακού υποτρόφου ΕΚΠΑ, για το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις αιτίες πρόκλησης, στα χαρακτηριστικά συμπτώματα διάγνωσης του προβλήματος, στους φαινοτύπους -παχυσαρκία, κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών- που, ωστόσο, δεν αποκλείουν ούτε τεκμηριώνουν τη διάγνωση, η οποία πραγματοποιείται με έλεγχο ύπνου στην κλινική και με πολυσωματογραφική μελέτη ύπνου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με C-PAP, ο κ. Τζίλας παρουσίασε τη χρήση του «αόρατου» ανατομικού νάρθηκα.
Ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, γενικός οικογενειακός ιατρός, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών αναφερόμενος στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Ο ιατρός όρισε το check-up (εργαστηριακό, απεικονιστικό, επεμβατικό) ως βάση για την ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη. Στόχος του τακτικού ελέγχου είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και η συχνότητα της επανάληψής του συναρτάται με την ηλικία, το είδος των εξετάσεων, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και τα προβλήματα υγείας του εξεταζομένου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα νοσήματα στα οποία αφορά η πρόληψη: τα χρόνια -υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες-, τα καρδιαγγειακά, τα κακοήθη και τα συνδεδεμένα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής, ενώ παρουσίασε και τις εξετάσεις που περιλαμβάνονται σε ένα βασικό έλεγχο.
Συμπερασματικά, οι ομιλητές συνέκλιναν στην αναγκαιότητα της προληπτικής ιατρικής και φροντίδας της υγείας ως ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι βλαπτικοί παράγοντες που επιδρούν στην υγεία, όπως το περιβάλλον, η διατροφή, το στρες, οι αυξημένες υποχρεώσεις και η κόπωση, έχουν διαφοροποιηθεί και αυξηθεί στην εποχή μας. Επισημαίνεται πως τόσο η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC όσο και τα πολυϊατρεία MEDIFIRST, που ανήκουν στην INTERAMERICAN, είναι απολύτως προσανατολισμένα στην πολιτική πρόληψης της εταιρείας για την υγεία και μέσω αυτής, στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον πελάτη μειώνοντας κόστος, χρόνους και καταπόνηση του ασφαλισμένου.