Στις δυναμικές αλλαγές που υπαγορεύει για το επιχειρείν η έντονα μεταβατική περίοδος της συνάρτησης κρίσεων -υγειονομικής, κοινωνικής, οικονομικής- αναφέρθηκε ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Business Partners», του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μιλώντας για την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε: « Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι για να έχουμε προοπτική θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές εκτιμήσεις για τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης, αλλά και για τη σύνδεση της πραγματικής οικονομίας με τα μέτρα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και τις νομισματικές πολιτικές. Βλέπουμε τώρα ένα γενναιόδωρο “μαξιλάρι”, υπάρχει σημαντική κοινοτική χρηματοδοτική υποστήριξη. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το χρέος, το ενδεχόμενο ενός υπερ-πληθωρισμού. Στη χώρα μας, έχουμε μακροπρόθεσμους περιορισμούς στα δημοσιονομικά μας. Είναι ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις των οίκων για ενισχυμένο πιστοληπτικό προφίλ, όμως ταυτόχρονα είναι προφανές πως χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη βάση παραγωγικά, πέρα από τον τουρισμό. Δίπλα στις υπηρεσίες, που αποτελούν δυσανάλογα τη μεγαλύτερη πηγή τροφοδοσίας της οικονομίας, χρειαζόμαστε ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, μετά από μία πολυετή περίοδο αποβιομηχανοποίησης».
Αναφερόμενος στις τάσεις και τη διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας επεσήμανε: «Στο επίπεδο του σχεδιασμού, κοινός παρονομαστής των στρατηγικών επιλογών για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι η πρόκληση της αλλαγής, με γνώμονα την έγκαιρη προσαρμογή στις εξελίξεις. Αυτό πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διατήρηση της επιχειρησιακής ζωτικότητας στο παρόν, δηλαδή χωρίς να χάνεται ο βηματισμός του οργανισμού. Στις αλλαγές, πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση της ικανότητας της επιχείρησης να ανταποκρίνεται με συνέχεια και αποδοτικότητα, χωρίς ρίσκα». Ειδικότερα για την INTERAMERICAN διευκρίνισε πως ο Μετασχηματισμός είναι στρατηγικά καθοριστικός και υλοποιείται σε δύο άξονες: «Πρώτον, στις λειτουργίες με τη δυναμική ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεύτερον, στην οργάνωση διοικητικά και δομικά με νέα αντίληψη για τον τρόπο εργασίας. Κλειδί του Μετασχηματισμού και στις δύο συνιστώσες είναι οι άνθρωποι».
Στο επίπεδο των ανταγωνιστικών επιλογών και πρακτικών, χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την κατάλυση των παραδοσιακών ορίων στους επιχειρηματικούς τομείς: «Εδώ, η απάντηση έχει δύο σκέλη. Αφενός, απαιτείται η εξειδίκευση σε εκείνα που μπορείς να αναπτύξεις και να κάνεις καλύτερα από τους άλλους, κερδίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι η αναζήτηση συνεργασιών που μπορούν να σού προσθέσουν δυνατότητες που δεν τις διαθέτεις». Ο Γιάννης Καντώρος ανέφερε, επίσης, ως πρόκληση τους αναδυόμενους μεγάλους κινδύνους, εκτιμώντας πως ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση κινδύνων, η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με σωστή διαχείριση των κινδύνων είναι καθοριστική. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή, που εγκυμονεί κρίσεις με πολλές εκφάνσεις. Σήμερα, ένα απροσδόκητο γεγονός έχει, πλέον, αυξημένες πιθανότητες να συμβεί. Η πανδημία είναι ένα παράδειγμα, καθώς δείχνει πως υπάρχουν μεγάλες ασυνέχειες στη λεγόμενη κανονικότητα. Σε τέτοιες συνθήκες, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την εστίαση στον πελάτη, ο Γιάννης Καντώρος υπογράμμισε για την πολιτική της INTERAMERICAN: «Οι άνθρωποι που κατά προτεραιότητα μάς ενδιαφέρουν, είναι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι. Γύρω από αυτούς στρέφεται το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που θέλουμε να είναι δυναμικό και ανοικτό σε αλλαγές. Για τους ασφαλισμένους μας, επιδιώκουμε να αντιλαμβανόμαστε τις εξελισσόμενες ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές. Εργαζόμαστε, δηλαδή, για τη μετάβαση από έναν “τεχνοκρατικό” σε έναν “ζωντανό” οργανισμό. Το μάθημα που έχουμε πάρει κατά την υγειονομική κρίση, επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύαμε όταν δημιουργήσαμε πριν αρκετά χρόνια τη direct ασφάλιση μέσω της Anytime, η οποία υπήρξε προπομπός των ψηφιακών υπηρεσιών ασφάλισης από το Διαδίκτυο στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο digital στην καθημερινότητά τους και η δημιουργικότητα, η ταχύτητα και η ευελιξία μας πρέπει να ακολουθούν τις συνήθειές τους. Μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία είναι απαραίτητο να δίνει πρόσβαση στους πελάτες της σε ταχύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση, σε κάθε σημείο επαφής, διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η ψηφιακή ετοιμότητα της εταιρείας μας ήταν καθοριστική για την επάρκεια και την εξ αποστάσεως υποστήριξη των πελατών μας. Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, μάς δίνει επιπλέον την ευκαιρία να τους προσφέρουμε νέες εμπειρίες».
Για την εργασία, το ανθρώπινο δυναμικό και το μέλλον της εργασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN υποστήριξε πως η λιγότερη ιεραρχία, η περισσότερη ομαδική εργασία και συμμετοχή και μια σύνθεση ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά αλλά αναπτύσσονται με κοινές φιλοδοξίες και στόχους, είναι τα χαρακτηριστικά του τρόπου εργασίας για την επόμενη ημέρα. «Μάς ενδιαφέρει η προσωπικότητα, δεν θέλουμε να “εργαλειοποιούμε” τους ανθρώπους. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που να δίνει στους εργαζομένους μας την ελευθερία να λειτουργούν ενεργητικά, να μαθαίνουν μέσα από τις δοκιμές. Αυτή είναι μια άλλη άποψη καινοτομίας, που χαρακτηρίζει διαχρονικά την εταιρεία μας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Θέλουμε το ανθρώπινο δυναμικό να δίνει απαντήσεις στα τρία βασικά ζητούμενα του business plan: πρώτον, κατά πόσο είμαστε κοντά στους πελάτες, δεύτερον, κατά πόσο αναπτυσσόμαστε σε μερίδια αγοράς και νέες επιχειρησιακές δραστηριότητες και τρίτον, κατά πόσο γινόμαστε πιο γρήγοροι σε έναν κόσμο που βασίζεται όλο και πιο πολύ στην ταχύτητα. Η βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού είναι αναπόδραστα συνδεδεμένη με την αξία των ανθρωπίνων πόρων που αυτός διαθέτει. Καμία επένδυση -και βέβαια ούτε στην ψηφιακή τεχνολογία- δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε, καταλήγοντας, ο κ. Καντώρος.